Uro i benene (Restless legs)

Anbefalede håndkøbsprodukter mod uro i benene:

Mod uro i beneneFloradix Magnesium kosttilskud

Hvad er uro i benene (RLS)?

RLS er forkortelsen for “Restless legs” som er det engelske fagudtryk for “urolige ben”. Uroen i benene / armene udtykker sig ved en trang til at bevæge sig og giver en ubehagelig og mærkelig følelse i enten benene eller armene. Omkring 1-5 % af befolkningen angives at være generet af sygdommen (ifølge politikkens store lægebog 5. udgave), men grundet at sygdommens eksistens ikke er så velkendt, selv blandt læger, overses sygdommen ofte.

Generne ved uro i benene begynder hyppigst lige efter man har lagt sig i seng om aften, men kan også opstå efter længere tid uden bevægelse (stillesidende). De fleste mennesker kan leve med sygdommen, men nogle generes i en så høj grad at det kan være svært at få en uafbrudt nattesøvn. Oftest er det en livslang tilstand, med undtagelse af udvikling af RLS under graviditet. Tilstanden er dog ikke farlig.

Hvad er symptomerne på uro i benene?
Uro i benene kan bedst beskrives som en trang til at bevæge sine ben (Det kan også være andre legemesdele så som armene). Tilstanden føles som en varm, stikkende og kriblende fornemmelse oftest i lægmusklerne og kan føles brændende og smertende.

Det kan føles som om at benene “sover” og give en smertende føelse dybt inde i selve benet eller begge ben. Yderligere kan musklerne give ufrivillige ryk imens man sover (også kaldet PLMS). Symptomerne på uro i benene opstår under hvile og kan oftest afhjælpes / lindres ved bevægelse.

Tilstande som kan have sammenlignelige symptomer med uro i benene er slidgigt, nedsat nyrefunktion, sukkersyge, graviditet, dårligt kredsløb, åreknuder, nervebetændelse og ryglidelser.

Hvorfor opstår uro i benene?
Årsagerne til uro i benene kendes i de fleste tilfælde ikke, dog kan der bevises en arvelig faktor forbundet med sygdommen. Forskningen på området omkring RLS er ikke entydigt og det vides ikke med sikkerhed hvad uro i benene skyldtes, men der menes at være en sammenhæng med kroppens signalstof dopamin og RLS.

Risici som menes at kunne resultere uro i benene er:
- Genetiske forhold
- Stillesidende arbejde
- Rygning
- Overvægt
- Antidrepressiv medicin
- Kaffe og Cola (Grundet koffein)
- Alkohol
- Jernmangel

Hvem får hyppigst uro i benene?
Diagnosen RLS gives oftest til personer over 50 år, men findes også hos børn og unge. Mange gravide kvinder udvikler RLS under graviditet og risikoen øges hos flergangs fødende. Hos gravide forsvinder sygdommen oftest af sig selv efter fødslen.

Hvordan behandler man uro i benene?
Uro i benene kan for nogen afhælpes helt ved kosttilskud B12 vitaminer, jern eller folinsyre.
Magnesium som kosttilskud menes også at have en positiv virkning på uro i benene.

Søvnmangel menes at forværre symptomerne på uro i benene og det kan derfor anbefales at finde et fast søvnmønster.

Det kan være nødvendigt at ændre kostvaner til en mere sund kost, samt at undgå koffein fra f.eks. kaffe eller Cola. Rygning og alkohol menes at kunne udløse symptomerne for uro i benene hos nogle mennesker og bør derfor undgås.

Der er mange bud på hvordan symptomerne kan dæmpes og det kan være en god ide at prøve sig frem for at finde netop den løsning der afhjælper eller dæmper symptomerne hos dig. Eksempler på aktiviteter som nogle finder afhælpende eller dæmpende på uro i benene er motion, gåture, udstrækning, massage, afkøling af benene med kolde omslag, akupunktur, biofeedback, meditation, yoga eller naturlægemidler indeholdende pagodetræ eller hestekastanje.

Receptpligtig medicin der har vist at kunne have positiv virkning mod RLS hos nogle personer er eksempelvis levo-dopaclonazepam, gabepentin, sifrol, Requip eller kinin.

Der menes at være en sammenhæng mellem hjernens afgivelse af dopamin og uro i benene og en gruppe forskere mener derfor at have fundet kuren mod uro i benene, nemlig mastubering. Forskerne mener at man kan onanere og derved få hjernen til at afgive dopamin som lindrer uro følelsen, en løsning der er både billig, nem og behagelig.

Læs mere om onani til bekæmpelse af uro i benene: Fjern uro i benene ved at onanere

For mere information vil vi også gerne henvise til denne side som har mere information om RLS på englsk : weightedblanketsguides artikel om Restless Legs Syndrome

Skriv et svar