Talgknopper

Hvad er talgknopper?

Talgknopper er små hvide knopper der kan opstå på både krop og ansigt. Talgknopper kan være til kosmetisk gene og sammenlignes ofte med bumser / akne. Talgknopper er dog ikke det samme som en bums, da en bums opstår som følge af at talgkirtlen angibes af akne bakterie (Propionibacterium acnes).

Talgknopper opstår på samme måde som hudorme, nemlig ved en ophobning af talg grundet tilstoppelse af talgkirtelens åbning (hårkanalen).

Talgknopper er i modsætning til hudorme ikke udsat for oxygen (luft) og talgen forbliver derfor hvid når den er indkapslet under huden. En hudorm er en tilstoppet talgkirtel hvor talgen er udsat for oxygen, hvilket medvirker at farven på talgen ændrer sig til sort. Hudorme danner god grobund for akne bakterie da bakterien har nemmer adgang til talgkirtlen via den åbne pore hvor hudormen udspringer.

Talgkirtlerne funktion er at producere en kombination af fedtsyrer, kolestorol triglycerider og forskellige voksarter som kaldes talg. Talg bruges af kroppen til at fugte og smøre håret og huden for at forhindre at huden ikke sprækker, bliver tør eller skrøbelig. Talg har en bakteriedræbende og svampedræbende effekt og er med til at holde huden og håret rent, pænt og sundt. Det er derfor essentielt for huden og kroppen at der produceres talg.

På engelsk kaldes talgknopper for whiteheads og hudorme for blackheads, hvilket også tydligere end på dansk markerer at der i begge tilfælde er tale om en ophobning af talg og at hudorme og talgknopper er nært beslægtet.

På lægefagligt sprog kaldes både hudorme og talgknopper for komedon. En talgknop er en lukket komedon og en hudorm er en åben komedon.

Talgknopper syner pænere end hudorme og leder ikke til udvikling af bumser sålænge de holdes indkapslet under huden.

Hvor på kroppen kan der opstå talgknopper ?
Talgknopper kan opstå alle steder på kroppen hvor der findes talgkirtler, men opstår oftest på siden af næsen og ved kindbenene.

Talgkirtler findes ved et hvert hår på kroppen og enkelte steder udmunder talgkirtlerne sig direkte i huden som f.eks. på penis hvor selve kirtlerne ofte kan ses som små hvide knopper (kan forveksles med talgknopper). Talgkirtlerne udmunder sig direkte i huden på brystvorterne, næsen, penis, øjenlågene og de ydre skamlæber.

Talgkirtlerne yder forskellige funktioner afhængig af om de er placeret i forbindelse med et hår, brystvorterne, næsen, penis, øjenlågene eller de ydre skamlæber. Læs evt. mere om de forskellige funktioner her: talgknopper og talgkirtler

Der er ingen talgkirtler i håndflader og ej heller under foden og det er derfor ikke muligt at få hverken talgknopper, hudorme eller bumser på disse hudflader.

Hvem får talgknopper ?
Alle uanset alder kan få talgknopper. I forbindelse med puperteten øges produktionen af androgen i blodet som medvirker øget talgproduktion og derfor også en øget risiko for talgknopper, hudorme og bumser.


Hvordan behandler og forebygger man talgknopper ?
Døde hudceller er hovedårsagen til at talgknopper opstår og det kan derfor anbefales at man sørger for at fjerne de døde hudceller. Denne behandling kaldes for exfoliering / peeling. Der findes herunder flere forslag til at fjerne de døde hudceller. Det kan anbefales at man udfører behandling flere gange ugentligt:

- Børst og eller skrub huden grundigt med skrubehandske eller børste imens du er i bad
- Børst og eller skrub huden grundigt med skrubehandske eller børste inden dampbad
- Børst og eller skrub huden grundigt med skrubehandske eller børste inden sauna besøg
- Få en kostmetolog til at udføre en hydroxysyre behandling. (Frygtsyrer)
- Benyt en cleansing creme efterfulgt af en kropspeeling (scrub).
- Benyt en frugtsyre gel til ansigt eller krop

Husk at afslutte din behandling med en skin tonic for at lukke porerne i huden og fugt herefter med creme.

Yderligere står der flere alternative råd på til at forebygge talgknopper på woman.dk’s debat side. Du kan evt. også læse mere om behandling af bumser her

Fjern ikke talgknopper fra penis eller ydre skamlæber, da der her er tale om selve talgkirtlen og ikke en talgknop. Disse talgkirtler er nødvendige for at holde huden smidig, give et beskyttende lag der forhindre udtørring samt sikre at bevægelighed og mulighed for friktion.

Det anbefales generelt ikke at man “prikker” eller “maser” talgknopper, da man risikerer at få ar og eller hudinfektion.

Skriv et svar