Søvnløshed | Insomni

Hypnose mod søvnløshed online

Hvad er søvnløshed ?

Søvnløshed kan betegnes som problemer med at falde i søvn eller forblive i søvnen / sove igennem.

Søvnløshed defineres som følgende:

  • Når det tager mere end 30 minutter at falde i søvn (på trods af de rette omstændigheder)
  • Når man er vågen i mere en 45 minutter af den tid hvor man burde sove.

Søvnløshed kan være den primære sygdom, men er oftest et symptom (sekundær sygdom) grundet depression, stress eller afledt fra en anden lidelse. Søvnløshed kan opstå grundet en anden lidelse (eksempelvis “uro i benene“, REM disorder, vådliggen, maridt, pavor nocturnus og søvngængeri), ændringer i sted/tid eller omgivelser for søvnperioden, depression eller stress.

Søvnløshed kan inddeles i 3 (4) forskellige typer afhængig af forløbets varighed:

Forbigående søvnløshed:
Ved forbigående søvnløshed oplever man træthed og nedsat psykomotorik. Symptomerne er sammenlignelig med symptomerne for søvnmangel.

  • Tilstanden varer en uge eller herunder.

Akut søvnløshed:
Akut søvnløshed opleves som problemer med at falde i søvn, men også at forblive i søvnen eller følelsen af at søvnen var af en “dårlig kvalitet” (udeblivende forfriskelse). Problemerne med ikke at kunne falde i søvn eller at få en ordenlig “nattesøvn” opstår på trods af gode muligheder og omgivelser der indbyder til søvn.

Denne type resulterer oftest i problemer med at fungere ordenligt i dagtimerne. Akut søvnløshed er også kendt som stress relateret søvnløshed.

  • Tilstanden varer fra en uge op til en måned.

Kronisk søvnløshed:
Denne tilstand kan være forårsaget af en anden lidelse på samme vis som de to ovenstående typer af søvnløshed, men kan også i sig selv være den primære sygdom. Tilstanden kan variere i symptomer afhængig af årsagen for tilstanden. Symptomerne kan omfatte træthed i muskler, hallucinationer, og / eller mental træthed. Nogle mennesker, der lever med denne lidelse oplever at alt foregår i “slowmotion”, og at genstande i bevægelse “smelter” sammen. Kronisk søvnløshed kan forårsage dobbelt syn.

Kronisk søvnløshed rammer oftest personer med et højt niveau af stresshormoner eller med en ændringer i niveauet af cytokiner.

  • Tilstanden varer i en periode på en måned eller mere.

Subjektiv søvnløshed:
Subjektiv søvnløshed er når en person har en fejlopfattelse af den tiden det har taget at falde i søvn.

Dette er meget normalt og kan ikke decideret betegnes som søvnløshed, da personen får den normale og fulde tidsmængde af søvn. Fejlvurderingen kan medføre at personen tror, at han/hun har sovet i eksempelvis fem timer, men i virkeligheden har sovet i hele otte timer.


Hvordan behandler man søvnløshed?

Der finde flere søvnklinikker rundt omkring i landet blandt andre søvnklinikken filadelfia i Dianalund, som tager sig af patienter med søvnproblemer. Der kan her stilles diagnose, samt findes den eller de underliggende grund(e) til selve lidelsen, hvad enten at grunden er afledt af en anden lidelse eller at denne skyldtes eksempelvis stres eller en depression.

Der findes flere tilbud til at afhjælpe søvnløshed, men der ydes som oftest ikke tilskud til behandling.

Ved forbigående søvnløshed (kortvarig under en uge) vil symptomerne som regel forsvinde af sig selv, man kan dog hjælpes i den rette retning ved hjælp af sovemidler som eksempelvis sovepiller.

Alternativt findes der hypnose behandling mod søvnløshed som eksempelvis denne lydbog der kan downloades online:

Der findes her på navlen.dk gode råd omkring uro i benene (RLS), såfremt at dette er årsagen til at du ikke kan sove.

Skriv et svar