Skønhedspletter | Modermærker

Solcreme med høj solfaktor for beskyttelse mod udvikling af modermærkekræft i skønhedspletter:

Solfaktor 50DermaEco Cosmetics Solcreme Faktor 50

Hvad er skønhedspletter ?

Skønhedspletter er kaldenavnet for pigmenterede modermærker. Der findes overordnet to forskellige typer af modermærker, de blodkarholdige modermærker og de pigmenterede modermærker.

Skønhedspletter skyldtes at hudens pigmentceller har samlet sig i en “klump” og at der derfor produceres for meget melanin i netop dette hudområde, hvorimod blodkarholdige modermærker består af blodkar (kan ses ved at modermærket bliver lysere under tryk).

Pigmenterede modermærker kan i sjældne tilfælde udvikle sig til modermærkekræft som følge af langvarig solpåvirkning og solskolninger i barndommen.

Skønhedspletter opstår under opvæksten frem til omkring 20 årsalderen og voksne har i gennemsnit 20 skønhedspletter.

Skønhedspletter er populære inden for modelbranchen hvor supermodeller som Cindy Crawford, Marilyn Monroe og adskillige andre har været med til at danne en assosiation mellem skønhed og skønhedspletter, hvilket har resulteret i at skønhedspletter oftes ses som et symbol på skønhed.


 

Modermærkekræft | Hudkræft

Modermærkekræft er en bestemt type af hudkræft som opstår i og ved skønhedspletter.

Hudkræft kan opdeles i følgende tre forskellige kræft former

 • Basalcellekræft
 • Pladecellekræft
 • Modermærkekræft

Både forløb og behandling er forskellige for de 3 typer af hudkæft.

Basalcellekræft kan i alle tilfælde helbredes, men halvdelen af patienterne oplever over en 5 års periode at skulle forløbet igennem igen.

Pladecellekræft kan helbredes hos næsten så godt som alle.

Modermærkekræft er den største trussel som årligt kræver menneskeliv.

Omkring 550 kvinder og 460 mænd får årligt konstateret modermærkekræft og der ses en stadig større stigning af sygdomsramte hovedsageligt grundet overdreven solbadning og brug af solarie.

Stigningen har gennem de sidste 50 år været over 1000% for modermærkekræft og omkring 400% for de resterende og mere almindelige typer af hudkræft.

Solbadning er den største risikofaktor for modermærkekræft og især solforbrændinger som barn øger risikoen for at skønhedspletter udvikler sig til modermærkekræft.

Personer med meget lidt pigment i huden (Lys hud, rødt hår, blå øjne) har større tilbøjelighed til solskoldning og er også i større risiko for udvikling af modermærkekræft. Personer med mange skønhedspletter har også en større risiko for denne type af hudkræft.

Sundhedsstyrelsen har udgivet meget indhold med råd og vejledning om solbadning specielt med henblik på børn, da solpåvirkning i barndommen øger risikoen for senere hudkræft. Her kan du hos sundhedsstyrelsen læse mere om hudkræft.

Du skal søge læge såfremt dine skønhedspletter udarter sig på en eller flere af følgende måder:

 • Dine skønhedspletter begynder at klø
 • Dine skønhedspletter begynder at vokse
 • Dine skønhedspletter begynder at danne små brune pletter lige ved siden af (satelitter/øer)
 • Dine skønhedspletter begynder at miste den skarpe grænse fra den brune plet til den omgivende hud
 • Dine skønhedspletter begynder at bløde eller danne sår af sig selv uden fysisk påvirkning
 • Dine skønhedspletter er større end 6 mm (samtidig med en af ovenstående symptomer)

Den bedste beskyttelse mod hudkræft og herunder modermærkekræft er at undgå overdreven solbadning og benytte solcreme når du befinder dig i solen.

Det vigtigeste er at beskytte børnene mod solens stråler med solcreme og helst med en høj solfaktor beskyttelse.

Solcreme kan give en falsk tryghed, men beskyttelse med solcreme er ikke ensbetydende med at man kan dyrke mere sol en normalt, da solcreme er udviklet til at beskytte mod den mængde af solstråler du normalt ville være udsat for og giver ikke en invitation til at dyrke solen mere end “normalt”.

Andre gode råd til solbadning:

 • Hold helt små børn mellem 0-1 år væk fra direkte sol
 • Beskyt børn med solcreme med høj solfaktor
 • Benyt solcreme også som voksen
 • Benyt solcreme mere end en gang, da solcreme løbende mister virkning
 • Undgå middagssolen (kl. 12-15)
 • Benyt let sommertøj, solhat eller kasket
 • Vær ekstra opmærksom ved sommerstart, da huden ikke har dannet naturlig pigment beskyttelse
 • Vær mere opmærksom på den stærke solpåvirkning ved stranden
 • Vær mere opmærksom på den stærke solpåvirkning under ferie i sydens sol
 • Genskær fra vand eller strandsand er også solpåvirkning og der bør benyttes solcreme
 • Søg skygge hvis muligt

 

Hvordan behandles hudkræft ?

En læge eller hudlæge kan ved mistanke om hudkræft undersøge skønhedspletter eller de formodet ramte hudområder med et dermatoskop. Såfremt skønhedspletter ved undersøgelse med sikkerhed kan fastslås ikke at værende ondartet kan disse skønhedspletter fjernes af en hudlæge under lokalbedøvelse.

Er der mistanke om modermærkekræft skal der foretages yderligere undersøgelse på et sygehus.

Basalcellekræft:
Ved helt overfladiske tilfælde kan der behandles på samme vis som vorter, nemlig ved at fryse området med flydende kvælstof. Behandlingen kan også bestå af afskrabning med et skarpt instrument efterfulgt af en overflade brænding af huden under lokalbedøvelse. Lyseterapi og røntgenbestråling kan også anvendes. Sidder hudkræften i et hudområde der er nemt at komme til kan behandlingen simpelt bestå af at skære skønhedspletten væk under en lokalbedøvelse.

Pladecellekræft:
Pladecellekæft kan skæres bort under lokalbedøvelse og efterfølgende hvis skønnet nødvendigt følges op af en hudtransplation. Røntgenbestråling kan anvendes såfremt at kræften sidder uhænsigtsmæssigt i forhold til en operation.

Modermærkekræft:
Har skønhedspletter udviklet sig til modermærkekræft skal kræftsvulsten og omgivende hud opereres bort. Omkringliggende lymfeknuder opereres også bort til undersøgelse af om kræften har spredt sig. Såfremt at kræften har spredt sig til de allerede bortopereret lymfeknuder fjernes resterende lymfeknuder i hudområdet ved en efterfølgende operation.

Forskning

På trods af risikoen for hudkræft viser nyere forskning ifølge avisen.dk at der kan være en sammenhæng mellem levealder og antallet af skønhedspletter. Hypotesen og resultatet af forskningen der omtales tegner et billede af at der kan være tale om at personer med flere skønhedspletter på trods af højnet risiko for hudkræft faktisk nyder godt af en langsommere aldringsproces.

Medicin mod modermærkekræft

Lægemidlet vemurafenib-medicinen Zelboraf har vist sig at kunne forlænge leveralderen hos ellers uhelbredelige modermærkekræft ramte patienter.

Lægemidlet har ved forsøgsbehandlinger vist at kunne forlænge levetiden med omkring 7 måneder hos den gruppen af patienter der har en specifik gendefekt som danner genmutation i kræftcellerne. Læs mere om lægemidlet her.

Skriv et svar