Psoriasis

Hvad er psoriasis og hvem får det?


Psoriasis kommer af det græske ord for kløe og det er en af de mest almindelige hudsygdomme. Den rammer to til tre procent af befolkningen og forekommer lige meget hos mænd og kvinder. Den opstår normalt i 10-30 års alderen.


Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsygdom, som kan ligge i dvale i lange perioder. Den viser sig som røde, fortykkede områder på huden. De ramte hudområder findes særligt ofte i hårbunden, på albuer og knæ samt ryggen.

Der findes en række forskellige former og sværhedsgraden varierer fra person til person. Nogle er måske slet ikke klar over, at de har psoriasis. Andre kan have meget svær psoriasis, der dækker hele kroppen.

Hvorfor opstår psoriasis ?


Selve årsagen er faktisk stadig ukendt, skønt man ved en del om de mekanismer, der ligger til grund for lidelsen.

Meget tyder på, at de hvide blodlegemer er medvirkende til psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer er en del af kroppens immunforsvar, men de kan få forkerte signaler, der gør, at de vandrer ud i huden, hvor de så er medvirkende til, at hudcellerne begynder at dele sig mere end sædvanligt. Den enkelte celle udvikler sig i løbet af kun tre til fire dage, i modsætning til de godt 28 dage, som det normalt tager. Dette er årsag til skældannelsen. Hvis huden bliver undersøgt i mikroskop, vil man desuden se, at den er fuld af betændelsesceller, og at de små blodkar er udvidede i forhold til normalt.

Psoriasis kan gå i udbrud på grund af infektioner, af stress eller af visse lægemidler.

Hvordan behandler man psoriasis ?


Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, kan den praktiserende læge henvise til en hudlæge. Der findes en masse forskellige behandlinger afhængig af typen og sværhedsgraden.

Hvis man tidligere har haft et udbrud, kan man i nogen grad forebygge nye udbrud ved at kende til de faktorer, der kan fremprovokere eller forværre psoriasis. Det drejer sig blandt andet om stress, rygning, overdreven brug af alkohol og visse typer medicin.

Derudover er det en fordel, at holde huden smidig med gode cremer, ligesom sol og sommer med måde er godt for de fleste med psoriasis.

Anbefalet creme:

Aloe vera propolis cremeMellisa aha urtelotion creme til behandling af eksem eller soriasisHandcreme beaute til pleje af tør og skadet hud som for eksempel ved eksemer

Post Tagged with , , , ,

Skriv et svar