P ring

P ring

Hvad er en P ring ?

Langt de fleste kvinder bruger i dag en form for præventionsmiddel for at undgå uønsket graviditet. Det mest kendte præventionsmiddel, udover kondomet, er p-pillen. Hvis man ikke bryder sig om at tage piller eller man har tendens til at glemme dem, kan p-ringen være et godt alternativ.

P-ringen består af en fleksibel ring af plast, den har en standardstørrelse på 54mm i diameter og en tykkelse på fire millimeter. Den kan bruges af stort set alle kvinder, men anbefales til kvinder under 35år. P-ringen kan du selv let sætte op i skeden og tage ud igen, det mærkes ikke at man har den siddende og kan endda blive siddende under samleje uden at genere. Når ringen først er sat ind, kan den blive siddende i tre uger og på den måde slipper du for at gå og huske på at tage piller. Efter de tre uger tages p-ringen ud og lægges tilbage i det tilhørende plast-itui og smides i skraldespanden. Den må ikke smides i toilettet.
Du har nu p-ringen ude i syv dage. I disse syv dage har du din menstruation. Efter endt cyklus på fire uger i alt, sætter du en ny p-ring op i skeden.

Hvordan benytter man en P ring?

Hvordan du sætter p-ringen op i skeden og selve placeringen har ingen betydning for dens virkning. Ydermere har det ingen betydning hvornår på dagen eller hvilken dag, du sætter den op så længe du gør det på samme tidspunkt i hver cyklus.

P-ringen kan blive siddende i skeden på grund skedens anatomiske opbygning, den vil derfor kun i meget sjældne tilfælde kunne falde ud spontant. Hvis du ønsker at tage p-ringen ud, gøres dette bedst ved at sætte pegefinger omkring p-ringen som en lille ”krog”, på denne måde kan du forsigtigt trække ringen ud af skeden. Hvis p-ringen skulle glide ud ved et uheld, skylles den i koldt eller lunkent vand og sættes straks op igen. Har man dog været så uheldig, at man ikke har opdaget at den er gledet ud og den derfor har været ude af skeden i tre timer eller mere, så bør du indsætte ringen igen, så hurtigt som muligt og for en sikkerheds skyld bruge en anden form for prævention i de efterfølgende syv dage, fx kondom.


Hvordan virker en P ring ?

P-ringen virker, ved at frigive en lav dosis af kvindelige hormoner, østrogen og gestagen. Hormonerne bliver frigivet direkte til skedevæggen og går over i blodbanen og bevirker at der ikke sker ægløsning, derfor har p-ringen en lav koncentration af hormonerne.

p-ringen giver dig en 99 % beskyttelse mod uønsket graviditet.

Hvor kan man købe en P ring ?

P-ringen er receptpligtig, dvs. du skal få en tid ved din læge. Efter lægen har udskrevet recept på ringen, kan den købes på apoteket. Husk altid at læse indlægssedlen og spørg din læge til råds ved tvivl.

Alternativet til at skulle forbi din læge er at bestille P-ringen online ved en online konsultation hos eksempelvis Euroclinix danmark.

Ulemper ved P ringen:

Ulempen ved p-ringen er at den ikke beskytter mod seksuelt overførte sygdomme. Så hvis du er i tvivl om smittefare bør du bruge kondom under samleje.
Desuden kan menstruationen i pausen udeblive, så hvis du mistænker graviditet bør du få dette undersøgt. Risiko for misdannelse ved fosteret er dog minimal.

Skriv et svar