Ondt i halsen

Produkter mod ondt i halsen:
Stripsils i flere smagsvarianter, Mucoangin, Væk i morgen

Ondt i halsen

Grunde til at man kan have ondt i halsen

Det at have ondt i halsen, er en meget almindelig lidelse og de fleste vil kunne nikke genkendende til symptomer som en tør, ru og øm hals. Disse symptomer er sædvanligvis en følge efter en form for virusinfektion eller irritation af luftvejene.

Det der sker med kroppen, når der kommer en virus, irritation eller bakterie, er at kroppen prøver at udrydde denne trussel. Dette gør kroppen ved at igangsætte immunforsvaret. Der vil ske en øget blodtilførsel til området for at få ”renset ud” og eftersom bakterier og virus dør ved højere temperaturer vil dette bevirke at halsen kan blive varm, hævet og rød. Derudover bliver smertenerverne i halsen aktiveret, hvilket gør at det kommer til at gøre ondt.

Selvom det at have ondt i halsen er ubehageligt og kan medføre en del gener, så er generne fra halsinfektionerne oftest milde til moderate og det er de færreste, der har brug for medikamentiel behandling.

Andre symptomer på ondt i halsen kan være synkebesvær, talebesvær da stemmen kan blive ru og mandlerne kan ligeledes hæve og blive ømme og der kan forekomme hvide pletter på dem.

Hvordan behandles ondt i halsen ?


Hvis man er meget hæmmet af symptomerne fra ondt i halsen og de er af mere moderat natur, så er det muligt at behandle uden brug af antibiotika. Der kan købes mange forskellige håndkøbspræparater til symptombehandling. Det er derfor sjældent nødvendigt at bestille tid ved lægen, oftest vil det være tilstrækkeligt med en telefonsamtale. Præparater i håndkøb mod ondt i halsen kan evt. købes online hos Med24.dk, da produkterne ofte har lang holdbarhed og derved kan gemmes til næste gang en i familien har ondt i halsen.

Der findes en lang række forskellige sygdomme som også kan give symptomer som tidligere nævnt, den hyppigste form er halsbetændelse og denne skyldes ofte en virus og skal derfor ikke behandles med penicillin, dette er kun nødvendigt hvis halsbetændelsen skyldes bakterier. Det er især om vinteren man er udsat for at få virus, der kan føre til halsbetændelse og med halsbetændelsen kan der være flere symptomer så som en næse der løber, da der udskilles mere sekret og der kan forekomme små smertefulde knuder forskellige steder på halsen.

Hvis det er virusformen man har fået, findes der ingen behandling, men det er muligt at lindre symptomerne med smertestillende som kan købes i håndkøb og sygdommen vil ofte gå over efter nogle dage. Det er en god idé at skåne sine omgivelser for smitte. Virusen kan nemlig smitte gennem luften, dvs. hvis du hoster eller nyser, er det en god idé at holde dig for munden og vaske hænder oftere end normalt for at undgå spredning af virussen.

I mere alvorlige tilfælde af ondt i halsen, kan der være tale om kyssesyge, som også stammer fra virus og kan derfor heller ikke behandles med antibiotika. Dog kan man kun få kyssesyge én gang i sit liv og smitter kun gennem udveksling af spyt, deraf navnet.

Myten om at det ikke er muligt at få halsbetændelse, hvis man har fået fjernet mandlerne er ikke sand, men risikoen for halsbetændelse betydeligt reduceret.

Hvis du er i tvivl om hvad du fejler, hvis symptomerne fortsætter eller forværres er det vigtigt at du kontakter din læge for en mere uddybende undersøgelse og afklaring af årsagen til generne, eftersom der i sjældne tilfælde kan ligge mere alvorlige sygdomme til grund for symptomerne.

Skriv et svar