Navlebrok

Hvad er navlebrok?

Navlebrok er betegnelsen for en bestemt type af brok (tryk for definition ifølge wikipedia).

Navlebrok opstår når en lille del af tarmen stikker ud gennem en åbning mellem mavemusklerne i eller omkring navlen.

Brok (hernier) kendetegnes som værende en fremtrængning/udposning af indre organer gennem et svagt punkt i bugvæggen. Den stabile støtte som bughinden giver de indre organer er her ikke eksisterende hvorfor “hullet” kan give en synlig ydre udposningen. Det svage punkt i bugvæggen kaldes for en brokport. Brokporten kan blive helt op til 1 cm i diameter.

Brok kan opstå flere forskellige steder på kroppen. Den mest almindelige form for brok er Lyskebrok som står for 75 % af alle brok tilfælde.


 
I maveregionen findes 3 forskellige typer af brok:

Navlebrok (hernia umbilicalis).
Arbrok (hernia insicionalis).
Linea alba-brok (hernia epigastrica).

Navlebrok kan være medfødt eller opstå senere i livet. Omkring 5% af nyfødte spædbørn har medfødt navlebrok. Navlebrok er mest udbredt hos spædbørn, men forekommer også hos voksne.

Navlebrok hos spædbørn:
Navlesnoren går gennem en åbning i mavemusklerne til barnets mave for at give næring til barnet under en graviditet. Hvis musklerne i barnets mave ikke samles helt på midten af maven lige efter barnet er født, kan det være grund til at bugvæggen får et svagt punkt og derved føre til navlebrok.

Du skal være opmærksom på om dit barn har en tilbagevendende blød hævelse (bule) i navlen, da dette kan være tegn på navlebrok. Du vil oftest kunne føle brokporten “hullet” i navlen ved at huden kan trykkes ind.

Brokken skubber en lille del af tarmen ud gennem brokporten i navlen når barnet skriger eller er urolig grundet det tryk der kommer på de indre organer. Navlebrokken glider oftest tilbage i navlen igen når barnet er rolig eller ligger på ryggen da trykket og presset på organerne falder. Hullet lukker sig normalt af sig selv inden barnet fylder et år.

Ved medfødt navlebrok opereres der normalt kun såfremt at hullet ikke har lukket sig inden barnet fylder 3-4 år, da der kan opstå komplikationer i forbindelse med en sådanne operation på børn.

Navlebrok hos børn er normalt ikke forbundet med smerte og er normalt også ufarligt.

Navlebrok hos voksne:
Et for stort tryk i bughulen kan give navlebrok hos voksne. Der kan være flere grunde til at trykket i bughulen er for stort. Overvægtige personer med væske i bughulen og kvinder der har født flere gange er blandt de voksen der hyppigst får navlebrok. Årsagerne til navlebrok hos voksne kan også skyldtes hoste igennem længere tid eller aldmindelig overvægt.

Navlebrok hos voksne optræder oftest lige omkring navlen og ikke i selve navlen som ved spædbørn. Størrelsen på “bulen” kan være helt op til 5 cm. Navlebrok hos voksne kan give en ubehagelig fornemmelse i maven.

Voksne tilbydes operation for navlebrok.

Skal jeg søge læge?
Du skal opsøge en læge hvis du har en mistanke om at du eller dit barn har fået navlebrok.

Såfremt at der er opstået smerter eller opkast i forbindelse med navlebrok skal du akut opsøge læge.

Skriv et svar