Ligtorne | Hård hud

Anbefalede håndkøbsprodukter mod ligtorne:

Wartner penCompeed plasterVortexVerucid

Hvad er ligtorne ?

Ligtorne er et lille område af hård hud også kaldet en forhorning af huden.

Når hud udsættes for meget tryk eller slid over en længere periode på et lille hudområde bliver huden tykkere ved at danne flere hudceller i området for at beskytte vævet under huden. Hård hud opstår oftest på fødder og tæer, men kan også forekomme på hænderne (og andre steder hvor huden udsættes for friktion eller unormalt tryk).

Hård hud kan kan udvikle sig til at danne en tap som er selve ligtornen. Ligtorne kan være forbundet med smerter, da tappen af hård hud presses ind i huden når man står, går eller løber.

En ligtorn genkendes oftest som en tør plet med en “hård kerne” og kan nemt forveksles med en fodvorte. I modsætning til fodvorter danner ligtorne ikke røde blødninger i midten af det ramte hudområde.

Hvordan opstår ligtorne ?

For at forstå hvordan hård hud og ligtorne opstår er det nødvendigt at forstå hvorfor og hvordan det yderste hudlag agerer på udefrakommende tryk.

Huden består af 3 lag hvor af det yderste lag kaldes for overhuden. Overhuden dannes af basalcellelaget som konstant danner nye hudceller, der bevæger sig ud mod selve hudoverfladen for tilsidst at dø. I processen fra basalcellelag til hudoverflade dannes der undervejs et hornstof og derfor kaldes døde hudceller for forhornede hudceller.

Hudens yderste overflade består derfor af døde hudceller som hjælper kroppen til beskyttelse mod tryk, varme og kulde og sammen med talgkirtlerne også beskyttelse mod bakterier.

Basalcellelaget danner derfor flere hudceller i det område der udsættes for tryk, for at beskytte kroppen dannes der hård hud og eller ligtorne. Her kan du evt. læse mere om hudens opbygning og funktion.

Ligtorne opstår derfor ved konstant tryk, friktion, hudirritation eller slid over en længere periode, eksempelvis hvis dine sko ikke passer ordenligt, dine fødder belastes meget eller hvis man har meget manuelt arbejde med hænderne.

Hovedårsagen til ligtorne er fodtøj der trykker, er for smalt eller for snævret.

Lider du af diabetes er der større risiko for infektion, grundet dårligere kredsløb og du bør derfor søge behandling.

Hvordan undgår man ligtorne ?

For at undgå ligtorne kan du skifte fodtøj mere end en gang dagligt for at ændre på de trykpunker som den enkelte sko, støvle eller andet fodtøj kan påføre din fod.

Benyt kun fodtøj der ikke trykker eller er for småt og sørg for hyppig fodpleje i form af fodbad efterfulgt af fjernelse af hård hud af med en hudfil.

Husk: Ligtorne forsvinder når trykket forsvinder, såfremt at huden plejes og den hårde hud fjernes.


Hvordan behandler man ligtorne ?

Ligtorne kan være forbundet med smerte og kan oftest behandles med ligtorne plaster, hvorefter man kan forebygge så de ikke opstår igen. Forebyggelsen består af hyppigere og grundigere fodpleje, samt fodtøj der passer til fødderne.

Har du fået en ligtorn kan man behandle den med ligtorne plaster eller mere langsigtet fjerne grunden til det øget tryk på hudområdet.

Hvis det ikke hjælper at fjerne den ydre påvirkning af hudområdet kan en fodterapeut eller egen læge kontaktes for afhælpning af ligtornen. Behandlingen af ligtornen er her at skære den væk.

Det offentlige yder tilskud til behandling af ligtorne for diabetikere.

Skriv et svar