Huden. Hudtype, funktion og opbygning

Huden, kroppens største flademæssige organ.

Huden er legemets største flademæssige organ. Huden er inddelt i 3 lag:

Massage af hud og muskler

Overhuden
Læder huden
Underhuden

Overhuden:
Overhuden er yderligere inddelt i to lag. Yderste lag består af døde celler også kaldet forhornede celler. Dette lag kaldes hornlaget. Hornlaget er den del af huden som giver kroppen en direkte beskyttelse mod alt udefrakommende.

Det inderste lag også kaldet basalcellelaget danner konstant nye hudceller som skubbes op til hornlaget.

Læderhuden:
Læderhuden består af bindevæv. Dette bindevæv giver din hud dens styrke og elasticitet.
Med alderen er det ens bindevæv der er skyld i at man får rynker, da bindevævet svinder ind og huden derfor mister sin elasticitet, samt evnen til at binde vand. Rynker kan udbedres ved små indgreb som fx. botox.

Det er også læderhuden der er skyld i at man får strækmærker, da bindevævet sørger for at huden holder sin facon. Strækmærker kommer oftest i forbindelse med en pludselig vægt forøgelse. Strækmærker opstår oftest i forbindelse med en graviditet eller under puperteten, men kan også opstå under et hurtigt vægttab. Er huden ikke forberedt på en ændring af sin form kan der opstå strækmærker, da fibrene i bindevævet knækker.

Vi har i denne sammenhæng givet lidt gode råd til at undgå strækmærker og mindske eksisterende strækmærker, du kan læse vores anbefalinger her.: Kan man fjerne strækmærker?

Underhuden:
Underhuden er hudens nederste lag. Underhuden udgør mest af alt fedtceller der giver kroppen varme. Herudover fungere underhuden også absorberende for slag og stød. Underhuden er også med til at understøtte kroppens væskebalance i form af små vanddepoter.


Din huds pH-værdi:
Syrekappen på din huds overflade dannes af fedtsyrer og syrerester, der bliver tilbage på huden, når sved fordamper. Syrekappen danner en naturlig flora af kroppens egne bakterier, der forhindrer mulige infektioner. Det er vigtigt for hudplejen, at din syrekappe er intakt, da du ellers har større risiko for hudsygdomme og infektioner.

Syrekappen indeholder talg, der fortrinsvis bruges til beskyttelse mod påvirkninger fra vejr og vind.

pH-værdien er en værdi angivelse på basis af syre- og basebalancen. Ens PHværdi kan variere alt afhængig af hvilke steder på kroppen man måler den. PH-Værdi kan svinge mellem 1-14. Det såkaldte neutralpunkt 7 betyder, at syrekappen indeholder lige store mængder syre og base.

Sund hud har normalt en pH-værdi mellem 4,5 og 7 PH. PH-værdier over eller under dette punkt, tyder på en forkert behandling af huden eller organiske forstyrrelser.

Din Huds funktioner:
Hud beskytter mod mekaniske påvirkninger. Ved albuer og knæskaller hvor din hud er udsat for meget slidtage bliver huden tykkere og mere modstandsdygtig. (Hård hud).

En af hudens vigtigste opgaver er at beskytte ved at holde bakterier og andet udefrakommende væk.
Din hud skal bekyttelse kroppen mod solens stråler. Melanin i huden hjælper til at solen ikke skader din krop.
Din krop skal kunne regulere sin varme, her hjælper huden med at varmeregulere. Overskydende varme fordamper ved hjælp af huden.

Huden er dit største sanseorgan. Huden er designet til at kunne føle kulde- og varmepåvirkninger samt berøringer ved hjælp af nervespidser.

Din huds udseende og funktion afhænger af:

Dit genetiske arveanlæg.
Din helbredsmæssige tilstand.
Din alder og dit erhverv.
Kost og Ernæring, kombineret med livsstil og levevis.
Vind-, vejr- og miljøpåvirkninger, herunder solens pråvirkning.
Hormonelle påvirkninger.
Stress og nervøsitet.
Kosmetiske foranstaltninger.
Hygiejniske foranstaltninger.

Din Hudtype:

Som du måske ved eller har set (fx. at kigge på anbefalinger for hudtype på cremer), findes der flere forskellige hudtyper. Din hudtype har du arvet i dit genetiske arveanlæg, dog kan hudens tilstand og fremtoning ændre sig igennem hele dit liv.

Forskellige hudtyper har også brug for forskellig hudpleje. Har du en tør og krævende hud har du ikke behov for de samme creme eller fugtighedsgivere som du har brug for hvis din hudtype er “fedtet hud”.

For at kunne finde frem til netop din hudtype eller hudtilstand kan du benytte dig af nedenstående spørgsmål:

Dit hud billede - Er din hud normal, mat eller glinsende (fedtet)?.
Din hudoverflade - Er den sart, glat eller ru?.
Dine porer - Er de fine, normale eller store (åbne)?.
Har du urenheder (problemhud) - Hudorme, akne (betændte bumser) eller talgknopper?.
Dit blodomløb - Er din hudfarve normal, bleg eller rødmet (evt. blodsprængt)?.
Har du rynker?.
Hvordan er din huds fugtighed og spændstighed?.
Har du nogen former for allergi i huden?.

Metode til at kunne bedømme din huds spændstighed:
Her har du 2 letudførlige test metoder til at kunne fastslå hvor spændstig din hud er.

Første øvelse:
Løft forsigtigt op i huden lige under dit ene øje med tommel- og langfinger. Hvis huden straks springer tilbage til dens normale form når du slipper den, har du en normal hud med en god spændstighed. Jo dårligere spændstighed der er i din hud, jo længere tid er huden om at trække sig tilbage til den normale form.

Anden øvelse:
Skub din hud mellem dine øjenbryn sammen mellem to fingre. Dannes der små rynker kan det tyde på at din hud lider af fugtighedstab (spændstighedstab).

De forskellige hudtyper:
Normal hud: Huden er karaktiseret ved at have fine porer og værende glat og smidig. Normal hud har en god blodgennemstrømning og hud billedet er normalt.

Tør hud: En forringet talg afsondring giver en tør hud. Tør hud er fedtfattig og mangler fugt, hvilket også resulterer i mindsket spændstighed. Tør hud virker stram og tynd og er somregel glansløs, ru og mat. Tør hud har også tendens til at kunne være mere følsom overfor kulde og andre fysiske påvirkninger. Den tørre hud er mere udsat for rynkedannelse.

Sensibel hud: Sensibel hud har ofte tilbøjelighed til ofte at rødme og virke transparent. Sensibel hud reagerer oftest på påvirkninger som kulde, vind, varme og stress. En sensibel hud har tendens til at være tør, men en sensibel hud kan også være normal, blandet eller fedtet.

Moden hud: Moden hud har tegn på de første rynker. En moden hud viser tegn på fugtighedstab og har mistet noget af sin spændstighed. Allerede efter 25 års alderen begynder hudens collagen- og elastin indhold at falde, hvilket resulterer i en mindre spændstig hud. En moden hud kan samtidig være både tør, blandet, fedtet.

Fedtet hud: Fedtet hud er karaktiseret ved at talgkirtlerne har en overproduktion hvilket medfører en “over fedtning”. Fedtet hud ses som en olieagtig fedtglans. Den beskyttende syrekappe på huden er forringet grundet abnormal talg sammensætning, og man har større risiko for infektioner. Dette kan føre til forskellige former for acne. Porerne er normale eller store. Fedtet hud har ofte færre rynker.

Blandingshud: Porerne er særligt store i t-zonen (panden, næsen og hagen danner et t). Fedter lidt i t-zonen. Kinderne er normalt til tørre og huden har en normal blodgennemstrømning.

Skriv et svar