Herpes

Herpes

Herpes (Herpes Simplex) er en virusinfektion, som giver sår i ansigtet eller på kønsorganerne. Der findes to typer af herpesinfektion.

Infektion med herpes simplex virus 1 (HSV-1) er oftest forbundet med forkølelsessår på læber, i munden eller i ansigtet. Disse sår optræder som små blærer, som efterhånden bliver skorpebelagte. Infektionen opstår gerne i barndommen og overføres med spyt. Udbrud kan forekomme ved ydre påvirkninger, som nedsætter immunforsvaret. Det smitter ved berøring. Behandling er mulig med en creme, som kan nedsætte varigheden af udbruddet. Hvis man er hårdt ramt og får hyppige udbrud, man få en forebyggende tabletbehandling hos lægen.

Efter den første smitte ligger herpes viruset i en hvilende tilstand i nerverne i ansigtet (trigeminusganglion). Senere i livet kan infektionen komme tilbage som herpesudbrud på læberne (forkølelsessår). Udbruddene starter med en kløende, prikkende eller sviende fornemmelse og ender med udvikling af små blærer på læben efter få timer.


Infektion med herpes simplex virus 2 (HSV-2) findes på kønsorganerne og er en seksuelt overført sygdom. Den viser sig som sår på kønsorganerne, på øvre del af lårene, på balderne eller omkring endetarmsåbningen. Den smitter ved seksuel kontakt. Oralsex medfører risiko for smitte fra mund til kønsdele og omvendt. Når virusset er i hvilefasen, har man ingen symptomer. Smittefaren er størst, når man har udbrud, men smitte uden udbrud forekommer ofte. Det er derfor muligt at overføre smitten, uden at den smittede er klar over dette.

Symptomer på begge typer herpes kan variere fra at være milde til svære. Faktisk er det sådan, at nogle mennesker har så få symptomer, at det slet ikke går op for dem, at de har herpes. Selvom en person med herpes ikke oplever udvendige tegn på virus, så er den inde i kroppen. Den kan aktiveres af stress eller sygdom, og det kan sprede sig via kontakt med huden. Man kan sagtens blive smittet, selvom der ikke er ydre tegn på smitte. Herpes kan overføres til et spædbarn under fødslen, hvis barnet kommer i direkte kontakt med det. Der findes ingen helbredende behandling, men medicin kan dæmpe generne ved udbrud, og sygdommen svækkes normalt efter nogle år.

Skriv et svar