Feber

Hvorfor får man feber ?

Feber skyldes som regel en infektion. Det er kroppens egen mekanisme til at bekæmpe indtrængende organismer som vira og bakterier. Derfor kan feber skyldes mange sygdomme og skal ses i sammenhæng med andre symptomer.

Nogle infektioner kan være næsten uden smerter, såsom blærebetændelse.

Feber på grund af infektion bliver sjældent højere end 40,5-41 grader, så feber over 41 grader kan være udtryk for alvorlig sygdom.

Feber menes at have en gavnlig effekt under infektioner, da kroppens immunforsvar forstærkes, og bakteriers og viras formering hæmmes ved høj kropstemperatur.

Når temperaturen stiger, fryser du. Når den falder, får du svedeture. Febernedsættende medicin vil få dig til at svede, og når virkningen ophører efter cirka 3-4 timer, fryser du igen.


Hvad er kroppens normal temperatur ?

Kroppens normale temperatur er cirka 37 grader om morgenen og 37,5 grader om aftenen.

Hvornår har man feber ?

Feber betyder som regel, at man har målt en temperatur over 38 grader i endetarmen.
Hvis man måler temperatur i munden ligger den cirka 0,5 grader under en måling i endetarmen.
Hvis det er målt i armhulen er det cirka 0,6 grader under.

Hvornår er en feber farlig ?

Feber i sig selv er sjældent farlig. Det er først, når kropstemperaturen nærmer sig 41 grader celcius, at det begynder at være alvorligt. Det er den sygdom, der står bag feberen, der bestemmer, hvor syg du er. Rigtig sjældent kan feber, som varer ved i lang tid, skyldes andre sygdomme, f.eks. autoimmune.

Hvis menneskets temperatur stiger over 42,6°, er det til gengæld livstruende, idet en række proteiner, herunder vores enzymer, ødelægges ved så høj en temperatur.

Feber kan også skyldes allergi eller for meget sol (Hedeslag).

Behandling:

Når du har feber kan du selv sørge for at drikke rigeligt. Det er meget vigtigt at erstatte et væsketab, som du får ved svedeturene. Det betyder ikke så meget, at man ikke kan spise særlig meget i et par dage.

Du skal desuden sørge for at holde dig i ro, da kroppen har brug for at hvile for at bekæmpe sygdommen. Derudover kan smertestillende medicin dulme muskelsmerte og sænke temperaturen lidt.

Tag medicinen regelmæssigt, så temperaturen ikke er ustabil. Det er ubehageligt at blive ved med at fryse og svede på skift.

Post Tagged with , , , , ,

Skriv et svar