Navlen

Navlen

Navlen er aret som fremkommer som slutresultatet ved adskillelse af navlestrengen. Navlestrengen fungerer som nærringskilden under den tid man som spæd ligger i sin mors mave. Strengen klippes lige efter fødsel og nærring fra mor til barn overtages ved indtagelsen af modermælk fra bryst eller modermælkserstatning.


 
Lige efter fødslen:
Rester fra navlestrengen hos et nyfødt barn falder af, af sig selv indenfor ca. 5-20 dage efter fødslen. Det kan bløde lidt fra resterne i dagene indtil navlen falder af. Huden omkring navlen skal holdes tør efter fødslen for at sikre at navlen kan hele fra bunden af såret. Resterne som hovedsageligt er blod størkner, visner og falder derefter af af sig selv. Der er ikke nogen smerte forbundet med denne process hos barnet, da der ikke er nerver i navleresterne.

Navlestumpen kan godt lugte grimt, hvilket er helt normalt da de er i en forrådnelsesproces. Bliver lugten meget slem og kan lugtes gennem tøj kan der være grund til at søge læge, da der kan gå betændelse og infektion i såret.

At navlestumpen ikke er faldet af er ikke en hindring for at kunne give barnet et bad, men det anbefales at der ikke benyttes olie i vandet,
da olie danner hinde som fugter huden omkring navle og navleresterne. Rengøring omkring navlen kan evt. gøres ved at benytte en tør vatpind.

Udseende
Navler ser alle meget ens ud og er for det meste inadvendte mod maven men kan også være udadvendt som en lille tap.
Under en graviditet kan maven på den kommende mor blive så udspilet at navlen vender “vrangen ud på sig selv” og går fra at være en indadvendt navle til en udadvendt navle. Navlen falder dog tilbage på sin plads efter fødslen.

Opstår der en hævelse nær navlen kan dette være et tegn på navlebrok, navlebrok ses hyppigst hos spædbørn men kan også opstå i voksenlivet. Du kan her læse mere om: navlebrok

Navlen som symbol
Alle personer har en navle og navlen er et livsbekæftende symbol som benyttes i mange sammenhæng. Vi kender alle udtryk som “verdens navle” eller “navlepilleri” som begge er udtryk der handler om at placere et objekt eller en person i centum for eksempelvis en begivenhed eller en handling. Navlen er placeret “midt” på kroppen og er et symbol på livets start. Et symbol og et ar man bærer hele sit liv.

Smykker i navlen er blevet til et symbol på femininitet og er blevet accepteret som en “normal” udsmykning af kroppen.

Navlepiercing
Navlen er som mange andre steder på kroppen objekt for kropsudsmykning i form af piercinger. Piercinger af navlen blev for alvor udbredt i 1990’erne i forbindelse med at supermodeller viste deres navleudsmykning frem på modeshows. I dag er navlen er det sted på kroppen hvor der er flest personer der får lavet en priercing. Hovedparten der får lavet en navlepiercing er kvinder, da symbolværdien er femininitet.

En navlepiercing laves ved at føre en steril nål igennem huden og samtidig skubbe et smykke ind i hullet (en ring eller en stift). I timerne efter at man har fået lavet en piercing kan hullet godt bløde lidt. Det lille hul der efterlades i huden til at bære ringen eller stiften er mellem 6 måneder og 1 år om at hele.

Fnuller i navlen
En forsker fra østrig har forsket i et sjovt emne nemlig “navle fnuller”. Han har undersøgt hvorfor at der opstår nullermænd i navlen og hvad denne fnuller består af, samt givet svaret på hvordan man undgår at det opstår. Du kan læse mere om denne artikel på politikkens hjemmeside “Forsker løser gåden om fnuller i navlen”.

Bakterier i navlen
Forskere har også undersøgt navleindhold for at kunne konstatere at navlen huser mange navlebakterier. På videnskab.dk kan du læse artiklen “Navlen er en hemmelig bakteriehule”.
Rengøring i form af faktisk navlepilleri er at anbefales under et bad, da navlen netop huser mange forskellige bakterier.

Der er yderligere mere forskning om bakterier i navlen på BT’s hjemmeside i artiklen “Din navle er fyldt med liv: eksotiske og overraskende bakterier

Skriv et svar