Dårlig mave | Tynd mave | Diaré

Produkter til behandling af dårlig mave | Akut diaré:

Imodium plus     Imolope     Paraghurt     Norit     Rejsediarré pakke

Hvad er dårlig mave ?

Dårlig mave er et andet navn for diaré. Diaré har mange kaldenavne bland andet dårlig mave, roskilde syge, tynd mave, tyndskid, maveinfektion, maveinfluenza og med garanti mange flere.

Dårlig mave / diaré er ikke en sygdom i sig selv, men derimod et symptom.

Dårlig mave er kroppens måde at skilde sig af med uønsket indhold i form af tynd afføring og oftest af flere omgange. Dårlig mave kan betegnes som diaré, såfremt at man har tre eller flere tynde vandholdige afføringer i løbet af et døgnet. Diaré er ofte forbundet med opkasninger og feber.

Dårlig mave skyldes oftes en virus eller bakterie, men kan også skyldtes bivirkninger ved medicinering. Diaré betegnes som værende kronisk såfremt at denne har varet i fire uger eller derover.

Diaré er som oftest ikke en farlig tilstand, men man skal huske at indtage rigeligt med væske for at undgå dehydrering og specielt ældre personer og spædbørn er udsat for stort eller livstruende væsketab.

Har dit barn fået tynd afføring skyldtes dette ikke nødvendigvis diaré, da børn oftest også oplever opkastninger og feber ved diaré.

Hvordan opstår dårlig mave ?

Dårlig mave og decideret diaré kan have mange årsager men er oftest forsaget af enten en virusinfektion, madforgiftning eller salmonella bakterie.

Dårlig mave grundet virusinfektion:
Har man fået roskildesyge er der tale om en smitsom virusinfektion med (noro-virus) i maven, som er grunden til at man har dårlig mave, opkastninger og feber. Roskildesyge spredes hurtigt i institutioner, på arbejdspladser og lignende ved indtagelse af mad som er forurentet med virus bakterierne grundet for lav varmebehandling af specielt kød og æg eller for dårlig hygiejne ved tilberedning af maden. Smitten kan også forekomme ved for dårlig håndhygiejne i forbindelse med besøg på toilettet.

Roskildesygen er en årlig tilbagevendende begivenhed som influerer i næsten halvdelen af året fra november til marts.

Diaré som skyldtes en virusinfektion giver oftest først dårlig mave 1-2 dage efter at man er smittet med viruset og ophører oftest igen efter yderligere 1-2 dage.

Roskildesyge hedder også internationalt for “Norwalk disease”.

Dårlig mave grundet madforgiftning:
Bakterier i maden kan danne giftstoffer som kan forsage irritation og forgiftning af mave og tarm. Selv om maden varmes tilstrækkelig til at dræbe bakterierne er giftstofferne fortsat i maden og kan give dårlig mave inden for få timer (1-2 timer) efter indtagelse. Madforgiftningen er oftest forbundet med opkast og efterfølgende diaré.

Madforgiftning skyldtes oftest gule stafylokokker i maden.

Akut diaré:
Akut diaré kan ud over ovennævnte også skyltes, nervøsitet (eksempelvis i forbindelse med eksamensangst), mave-tarm-infektion, “turistmave” (rejsediaré ved indtagelse af fødevarer, drikkevand og lignende på udenlandsrejer), antibiotika behandling, bivirkninger ved medicinering, salmonella bakterie, rotavirus (rammer de fleste børn op til 5 års alderen. Der findes vacination til forebyggelse mod rota-virus).

Kronisk diaré:
Kronisk diaré forekommer mere sjældent og kan skyldtes, irritabel tyktarm, Glutenallergi (Cøliaki), Crohns sygdom, Colitis ulcerosa (Blødende tyktarmsbetændelse), mælkesukkerintolerans (Laktoseintolerans | Laktose-malabsorption), overfølsomhed (fødemiddeloverfølsomhed | Madallergi), tyktarmskræft, divertikler og forhøjet stofskifte.

Hvordan behandler man dårlig mave ?


 

Der findes mange husråd og myter til hvordan man behandler dårlig mave hvor en af de mere kendte myter er at drikke cola som behandling af dårlig mave. Cola i sig selv afhjælper ikke diaré men kan dog hjælpe mod den dehydrering af kroppen som er en af bivirkninger der kan opstå ved diaré grundet et stort væsketab. Læs evt. mere om cola mod dårlig mave på videnskab.dk

Der findes ikke vaccine mod dårlig mave forsaget af en noro-virus (roskildesyge), men der findes vaccine mod rota-virus.

Symptomet dårlig mave / diaré behandles bedst ved at behandle årsagen til symptomet og samtidig indtage rigeligt med væske for at undgår dehydrering. Der findes tabletter som virker nedsættende på diaré, som kan købes i håndkøb og benyttes til at behandle symptomet.

Voksne med dårlig mave:
Diaré forsvinder oftest af sig selv i løbet af et par dage, men har du haft diaré i to uger eller du oplever blod i afføringen i forbindelse med dårlig mave skal du søge læge for at få klarlagt hvad årsagen til symptomet skyldtes, så der kan startes behandling.

Børn med dårlig mave:
Hos børn er der behov for akut lægebehandling såfremt at barnet viser sløvhed, manglende reaktionsevne, græder i længere perioder, er “slap”, bleg, har tør mund, har indtrukken fontanelle (“den bløde plet” lige på issen) eller kold hud, da dette er klare tegn på væskemangel. Varer forløbet over 2 døgn skal barnet også tilses af en læge.

Skriv et svar