BMI | Body Mass Index

Anbefalede kickstartere til forbedring af BMI tal ved overvægt:

Nupo med kakaoNupo med jordbærFiguactiv

Hvad er BMI?

Body Mass Index eller på dansk kropsmasse indeks, er en meget anvendt måleenhed til at klassificere en persons kropsvægt. BMI beregnes ud fra en sammenhæng mellem en persons højde og vægt. Indekset bruges til at estimere under- og overvægt hos den enkelte person.

BMI er kun en estimering og kan ikke kan betragtes som et endegyldigt resultat for om en person er over- eller undervægtig, da beregningen kun tager udgangspunkt i højde og vægt. Måleenheden benyttes dog flittigt da den for de flestes vedkommende kan betragtes som en god indikator.

Udfaldet på en kropsmasseberegning er for de flestes vedkommende korrekt, men der er faktorer som indekset ikke tager højde for bla. køn, muskelmasse (bodybuildere har et langt større BMI og bør ikke være klassificeret som “fede”) og knoglebygning.

Hvornår betragtes man som tynd eller fed ifølge BMI skalaen?

BMI værdierne klassificeres på følgende skala:

18,5 = undervægt
18,5-24,9 = normalvægt
25-29,9 = overvægt
30 = fedme

Ifølge skalaen er man derfor undervægtig ved et indeks på under 18,5 og man betragtes som værende normalvægtig i intervallet mellem 18,5 og 24,9.
Ved et BMI tal på 25 eller derover er der lavet 2 gradueringer til at klassificere personer med overflødig vægt. Et beregnet indeks på mellem 25 og 29,9 giver resultatet overvægtig mens at alle værdier over 30 giver resultatet fedme.

Har du et indeks på over 25 er det ikke altid at sidestille med at du derfor er overvægtig. Fedtprocentensmåling, Livvide (taljemål) og Talje/hofte-ratio (THR) er også måleenheder der kan hjælpe til at afklare hvorvidt man er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller lider af fedme.

Flere store internationale undersøgelser viser, at sammenhængen mellem levealder og BMI indikerer at skalaen burde være inddelt i andre intervaller end de tidligere ovenstående kendte intervaller, som ellers også er gældende ifølge WHO. I denne artikel: “Sul på kroppen er lig med et langt og sundt liv” fra soendag.dk beskrives det at BMI skalaen burde rettes til 20-27 i stedet.


Hvordan beregnes BMI?
Den matematiske beregning af Body Mass Index er “vægten målt i kilo divideret med kvadratet på højden målt i meter.”

Formlen:
BMI = vægt/højde2

Formlen angiver tydeligt at der ikke tages højde for køn, muskelmasse og eller andre forhold som vil kunne give et andet udfald.

BMI Beregner:
Du kan finde en udemærket BMI beregner her: BMI Beregner

Skriv et svar