Afføringsmiddel

Afføringsmiddel:

Dulcolax afføringsmiddelMicrolax afføringsmiddelToilax afføringsmiddelMovicol afføringsmiddelMagnesia afføringsmiddel

køb herkøb herkøb herkøb herkøb her

Hvad er et afføringsmiddel

Der findes mange forskellige typer afføringsmidler, men fælles for dem alle er, at de bruges til udtømning af afføring. De bruges ofte i forbindelse med forstoppelse eller hård afføring, for at blødgøre afføringen, men også til at tømme tarmen i forbindelse med operationer og undersøgelser.

Afføringsmidler mod forstoppelse

Forstoppelse kan forekomme ved forskellige årsager, og er oftest hård, tør og knoldet. Det kan medføre, at man har afføring hver tredje dag eller sjældnere. De mest almindelige forstoppelser er ved for lidt fiberholdig kost, angst, stress, inaktivitet og visse former for medicin. I svære tilfælde kan dette afhjælpes med et afføringsmiddel. Et afføringsmiddel er et stof, der stimulerer kroppen til at udtømme tarmene. Der findes forskellige typer af midlet, men de mest brugte er stoffer, der stimulerer endetarmsbevægelsen og stoffer, der stimulerer tarmindholdet.


Den type, der stimulerer endetarmsbevægelsen, er den eneste type der optages i blodet. Eksempler på denne type medicin, er mærkerne ”Senna”, ”Fenolftalein” og ”Cascara”. Dette middel kan både være af naturlig og syntetisk oprindelse. Fælles for dem er, at de får tyktarmen til at trække sig sammen, så afføringen skubbes fremad mod endetarmen. Denne type afføringsmiddel virker efter 6-12 timer og kan være farlig ved overdrevet brug, da den virker kraftigt vanedannende på tarmsystemet. Hvis den bruges for ofte, kan tarmen kun fungere, hvis den bliver påvirket af stoffet. Man skal være yderst opmærksom på, at dette stof er meget kraftigt og derfor kan tømme hele tarmen på en gang. Dette kan blandt andet medføre væskemangel, kaliummangel og forstyrre kroppens saltbalance.

Afføringsmidlet, der stimulerer tarmindholdet, for eksempel ”Laktulose” og ”Magnesiumoxid”, trækker vand fra kroppen ind i tarmene, således at afføringen bliver blødgjort. Denne type hydraterer og smører tarmindholdet ved at få det til at optage de omkringliggende fedtstoffer og væsker. Når afføringen optager væske, forstørres den, og den kan dermed passere tarmen hurtigere og lettere. Denne type afføringsmiddel er meget fiberholdig, og ulemperne ved denne kan derfor være, at den medfører bivirkninger som oppustethed.

Hvornår kan man anvende et afføringsmiddel

Mange tror, at de lider af forstoppelse, fordi de ikke har afføring hver dag. Dette er dog ikke tilfældet. Forstoppelse kan både være kronisk og akut. Akut forstoppelse kan blandt andet opstå på grund af ydre forandringer, som for eksempel rejser, andre bakterier end man er vant til, kostændringer og stress. Denne type forstoppelse er ofte kostvarig, og der bruges derfor også afføringsmidler, hvor behandlingen er kortvarig. Her bruges oftest midler, der virker på tarmbevægelsen. Hvis forstoppelsen derimod varer i længere tid, skal dette middel ikke bruges. I stedet skal man sørge for at spise fiberrig mad, og drikke meget væske. Hvis dette ikke løser problemet, kan der suppleres med afføringsmidler, der påvirker tarmindholdet ved at blødgøre det.

Kronisk forstoppelse er den type, der ses oftest. Det kan blandt andet skyldes, at man ikke føler trang til at komme af med afføringen, eller at man undertrykker trangen, hvis toiletforholdene for eksempel er dårlige eller hvis man har smerter i forbindelse med at komme af med afføringen. Mange senile er ikke opmærksomme på, at de skal afføre, og undertrykker det dermed. Derudover kan medicin, graviditet, væsketab, sygdomme og overdrevet brug af afføringsmidler skabe kronisk forstoppelse.

Det er vigtigt, at man altid rådfører sig med en læge, før man bruger afføringsmiddel.

Skriv et svar